Rem Koolhaas
Rem Koolhaas, zoon van schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas, werd in Rotterdam geboren op 17 november 1944. Aanvankelijk trad hij in de voetsporen van zijn vader en ging studeren aan de Nederlandse Filmacademie. Later besloot Koolhaas echter om het voorbeeld van zijn grootvader, architect Dirk Roosenburg, te volgen. Tussen 1968 en 1972 volgde Koolhaas een opleiding Architectuur aan de Architectural Association School in Londen. Na deze opleiding kreeg hij een beurs van het Amerikaanse Commonwealth Fund om verder te studeren in de Verenigde Staten.
Na zijn terugkeer in Londen richtte hij samen met Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) op. (OMA) was voornamelijk bekend om lezingen, prijsvragen, discussies en publicaties, maar niet om architectuur. In 1978 won de inzending van OMA het bid voor de uitbreiding van het parlementsgebouw in Den Haag. Hoewel het opzienbarende ontwerp nooit werd uitgevoerd, betekende het wel een doorbraak voor OMA.
Zo ontwierp hij in 1992 de nieuwe Kunsthal in Rotterdam en in 2008 de CCTV toren in Beijing: een onderdeel van het hoofdkantoor van de Chinese Staatstelevisie.
Sinds 1995 is hij professor aan Harvard University, waar hij een onderzoeksgroep voor de hedendaagse stad leidt. Tijdens zijn carrière ontving Koolhaas diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Royal Gold Medal in 2004, de European Union Prize for Contemporary Architecture in 2005 en de Gouden Leeuw in 2010. In 2000 ontving Koolhaas de prestigieuze Pritzker Prize, welk door velen wordt omschreven als de nobelprijs voor de architectuur.
Collectie Rem Koolhaas deurkrukken